Dit liv er en stor fortælling, fyldt med historier, som du med god grund kan vælge at fortælle.
Os som elsker at skrive, fortæller gerne vores historier, for at blive klogere på os selv og andre, men også for at give vores efterkommere, en forståelse for hvem vi er, hvad vi kommer fra og måske, at få andre til at spejle sig i vores historier.
Vi deler på godt og ondt livet ind i faser – barndom, ungdom, voksenalder, alderdom – men det er ikke kun biologisk eller samfundsbestemt. Vi gør det også hverisær mere eller mindre.
Hvordan vi tænker om og agerer i de forskellige livsfaser og overgange mellem faserne, påvirker hvordan vi oplever faserne og agerer gennem livet. Bemærk at voksenalderen er den eneste livsfase, som ikke har dom i slutningen af begrebet.
Dit sprog er redskabet, du fortæller dine historier med. De ord du bruger, når du fortæller dine historier er ikke neutrale – de rammesætter, hvordan du handler og føler.
Livsvending vs Midtvejskrise – er eksempelvis to forskellige fortællinger
I tirsdag blev jeg igen bekræftet i at ord har stor betydning, da jeg i ‘Kvindekraft’, et af mine fantastiske netværk og fællesskaber, lyttede til Benedikte Achen’s foredrag om Livsvending og vægtstænger. Om måden vi kan håndtere eks livsvendingen i livsfasen omkring 40-50 års alderen. Om hvordan det får betydning for vores måde at se livet på og reagerer eller agerer på.
Kig lige på begrebet midtvejskrise - i følge ChatGPT beskriver begrebet en eksistentiel og følelsesmæssig krise, der opstår i 40-50-årsalderen
“Krise” → søgen efter mening, modstand, angst.
“Vending” → nyt blik, perspektivskifte, mulighed.
At kalde livsfasen en midvejskrise antyder noget negativt, uventet og problematisk - en passiv tilstand, hvor du føler dig fanget i omstændighederne, omtalt med utilfredshed, meningsløshed, tab af kontrol og tvivl om livets retning.
Livsvending derimod åbner for tanker om udvikling, mulighed og valg. En "vending" eller "overgang" inspirere til handling og forandring. Peger på aktivitet og ansvar, en bevidst omstilling og udvikling. Det antyder en bevidst beslutning om at ændre kurs i livet. Det giver dig en følelse af kontrol og mulighed for personlig vækst.
Når du ændrer på de ord du bruger i dine fortællinger, ændrer du også på din selvopfattelse og måde at tænke, føle og handle på.
Dette perspektiv understøttes af teorier inden for socialpsykologi og narrativ terapi, som hævder, at den måde, vi fortæller vores livshistorier på, påvirker vores identitet og handlemuligheder.
Måske du så tror, det kun handler om at vælge "positive ord" – det gør det ikke, det handler om at blive bevidst om sprogets kraft.
Når du i de forskellige livsfaser møder livsvendinger, som en mulighed frem for trussel giver det dig styrke til at møde hver livsfase med nysgerrighed i stedet for frygt. I hvert fald det meste af tiden 🤣
Et skift i perspektiv kan hjælpe med at navigere gennem livets overgange med større bevidsthed, styrke, taknemmelighed og livsglæde.
Løse opgaven og være mindre i risikotilstand - jævnfør billedet længere op
Lyder det spændende det med livsvending ?
så kig her
Benedicte og Charlotte Larsen Mondays.dk sætter et "laboratorium for livsvending” op som et pilotforløb henover 2025 / 2026
Der er to kriterier for at deltage i forløbet: Man skal være mellem 47 og 67 år - og man skal have en professionel opgave enten som ansat i en virksomhed eller som selvstændig.
Ring til Benedikte på telefon 2330 9580, hvis du vil vide mere.
Tak for at læse Farverige Farmors Klummer om livet & at skrive!
Mette Weber - Udviklingsstøttende samSKRIV, samTALER og samSKAB
Læs også
Subscribe for free og du modtager kommende klummer i din mailboks
Kom med i min lukkede facebookgruppe skiveLab og bliv inspireret og motiveret til at at skrive dine historier
Tag dine Livsopgaver på dig !
Læs om førstkomne online Skriv Små Historier om/fra dit liv