Elitefeminist - jeg sætter min hat som jeg vil

8 marts - Kvindernes Internationale Kampdag

Dybt i mit hjerte er jeg feminist. Jeg sætter min hat som jeg vil.

Det har jeg gjort, så længe jeg kan huske tilbage.

Jeg blev feminist som 8 årig i 1958, i min farmor og farfars lejlighed i Lemberg gade på Amager. Efter at familen med stort velbehag, havde guflet fiskefileterne med den hjemmelavet remulade i sig, stod det, den 2 juledag lysende klart for mig.

Mændene begyndte at spille kort og ryge cigarer. Kvinderne ryddede af bordet og vaskede op i køkkenet. Det var her i røgen fra cigarerne, jeg tog beslutningen.
Jeg ville spille kort og ryge cigarer, so to speak.

Det har gennem livet givet mig mange oplevelser og glæder, men også knubs og bøvl.
Pæne piger retter ind, sætter ikke deres hat, som de vil.

Jeg blev feminist af hjerte og i handling. Derfor er 8 marts en betydningsfuld dag for mig.Flere smiler lidt overbærende af mit badge fra 2010 - sådan noget gammeldags rødstrømpe pjat?

Jeg bliver spurgt om det virkelig stadig er nødvendigt, at bevare denne dag, tradition og kæmpe for kvinders ret. Behøver i klynke så meget?

Det er yderst vigtig og nødvendigt, at bevare kvindernes internationale kampdag.

Det er vigtigt at kæmpe for og sammen med kvinder rundt om i verden. Kvinder som stadig lever en kummerlig tilværelse, ikke har nogen status uden at være gift, ikke kan råde over deres egen krop, kun kan oprette en bankkonto, hvis de er gift, og ikke har retten til deres egne børn.

Derfor var det også naturligt for mig, den 8 marts 2000, mens jeg boede i Swaziland, at deltage i en march for ligestilling i hovedstaden Manzini.

Oplevelsen sidder fortsat i min krop 21 år senere. Det var en stærk oplevelse, som eneste hvide kvinde, at gå gennem gaderne i Swazilands hovedstad, sammen med 200 Swazikvinder i Emaheya. At kæmpe for deres ret til ligestilling.

I Swaziland er det kvinderne, der tager det tunge arbejde. Da jeg spurgte Abigale, vores hushjælp, hvad mændene lavede, når det var kvinderne, der arbejdede, så svarede hun:

They sit

og sandt var det, de sad og talte sammen, mens kvinderne passede børn, hentede vand i den nærmeste brønd og vaskede tøj ved floderne.

Så der er grund til at fejre kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

Der er grund til, at vi kvinder i Danmark og resten af verden får mændene op at stå og gå ;) Gå i den rigtige retning og stoppe sexuel krænkelse og chikane.

Kvinder retter stadig ind, hvilket hele #metoo-kampagnen har vist.

Kvindernes internationale kampdag og feminismen har stadig en vigtig plads i dagens Danmark. Mænd og kvinder får stadig ikke får det samme i løn, barslen ligger primært hos kvinden, og det er rigtig svært at dømme en voldtægtsmand. 

Der skal arbejdes på micro og macroniveau.

Feminismen har fået en revival med #metoo-kampagnen, hvor en række kendte og ukendte kvinder, og faktisk også mænd, er stået offentlig frem og har fortalt om sexuel chikane og krænkelser i forbindelse med deres arbejde.

Alle må have ret til at bestemme over deres krop, hvem de vil gifte sig med med eller skilles fra, derfor må vi fortsat kæmpe

Ta´en god 8. marts fest - Kæmp for alt hvad du har kær.

GOD KAMPDAG 

#kvindernesinternationalekampdag #8marts #kampdag #metoo